Formare

Formarea profesională în cadrul unei societăți este reglementată prin lege astfel încât sunt oferite angajatorului mai multe posibilități de îndeplinire a acestei situații. Va trebui însă văzut în ce măsură formarea profesională fără ajutorul unui formator specializat, realizată în cadrul unității, este considerată validă.

Poate o societate în această situație să întocmească un act adițional cu clauză de formare profesională? Cum va arată modelul de act adițional în acest caz?

Trebuie știut că pregătirea profesională a salariaților este obligatorie putând fi făcută în modalitățile prevăzute de art. 193 Codul muncii republicat, printre care la lit. a) este menționată și participarea la cursuri organizate de către angajator. Potrivit dispozițiilor art. 18 alin. (3) și (4) din OG 129/2000, angajatorii pot organiza programe de formare profesională pentru salariații proprii, în baza cărora eliberează certificate de absolvire recunoscute numai în cadrul unităților respective.

formare_01

Desprenoi

0
formatori acreditați
0
evaluatori de competențe
+ 0
ani de experiență
+ 0
construcții finalizate

Formare

formare_03

Diplome de certificare profesională

Acreditate de Ministerul Muncii

Certificarea AMSA

Așadar, un angajator care nu este autorizat că furnizor de formare profesională poate organiza programe de formare profesională pentru salariații proprii. Certificatele de absolvire a cursurilor, în acest caz, au valabilitate numai în cadrul unității care a organizat cursurile de formare profesională.

În consecință, angajatorul nu are obligația să se autorizeze că furnizor de formare profesională, dar dacă nu o face, certificatele eliberate că urmare a cursurilor organizate au recunoaștere numai în cadrul unității respective.