In ce credea Steve Jobs

Mostenirea pe care o lasa Steve Jobs nu poate fi exprimata in cuvinte. Putem, desigur, sa facem o lista foarte lunga si sa-i numerotam toate reusitele, dar maretia carierei sale se regaseste in vietile noastre de zi cu zi. Si este uriasa. Cei care l-au admirat de-a lungul vietii si-au exprimat durerea prin citatele pe care Steve Jobs le-a lasat in urma. Au decis sa reaminteasca si altora lucrurile in care mentorul tehnologiei digitale credea in fiecare zi. Sunt principii de viata care l-au ajutat pe Jobs sa devina unul dintre cei mai importanti oameni ai secolului.

Steve Jobs credea in importanta vietii, in puterea de a crea si de a schimba lumea in fiecare zi. Si, poate mai mult decat orice, era convins ca este esential sa credem in ceva. Mai jos sunt doar unele dintre sfaturile si credintele pe care Jobs le-a impartasit unei lumi intregi, de-a lungul anilor:

 1. Fii mereu infometat si nesabuit.
 1. Daca nu ai gasit inca ceea ce cauti, nu te opri. Nu renunta. Asa cum se intampla in toate situatiile care tin de viata, vei sti cand ai ajuns unde trebuie. Si, ca in orice mare relatie, va deveni din ce in ce mai bine de la an la an.
 1. Cand aveam 17 ani, am citit undeva urmatoarele: „Daca iti traiesti fiecare zi ca si cum ar fi ultima, pana la urma tot vei avea dreptate”. Asta m-a influentat mult, iar de atunci, vreme de 33 de ani, m-am intrebat zilnic uitandu-ma in oglinda: „Daca astazi ar fi ultima zi din viata, as vrea sa fac ceea ce o sa fac astazi?”. Si ori de cate ori raspunsul era negativ mai multe zile la rand, stiam ca trebuia sa schimb ceva.
 1. Nu avem sansa sa facem prea multe lucruri, iar toti ar trebui sa exceleze. Pentru ca asa e viata noastra.
 1. A-ti aminti ca intr-o buna zi vei muri este cel mai bun mod pe care il stiu de a evita capcana unei gandiri care iti spune ca ai ce sa pierzi.
 1. Nu poti sa unesti punctele privind in viitor; poti face astfel de conexiuni numai daca privesti in trecut. Asa ca trebuie sa ai incredere ca punctele se vor uni cumva in viitor. Trebuie sa crezi in ceva – in instinct, in destin, in viata, in karma, in orice. Aceasta abordare mi-a fost intotdeauna de folos si mi-a schimbat viata.
 1. Designul nu inseamna doar cum arata ceva. Designul inseamna cum functioneaza.
 1. Vreau sa fac universul sa rasune.
 1. Nimeni nu vrea sa moara. Nici macar oamenii care vor sa mearga in rai nu vor sa moara ca sa ajunga acolo. Si, cu toate acestea, moartea este destinatia pe care o impartim cu totii. Nimeni nu i-a scapat vreodata. Si chiar asa si trebuie sa fie pentru ca moartea este probabil cea mai buna inventie a vietii. Este factorul de schimbare. Inlocuieste vechiul cu noul. Acum voi sunteti noul, dar intr-o zi, nu foarte indepartata, veti deveni vechiul si veti fi indepartati. Regret ca sunt dramatic, dar acesta este adevarul.
 1. Nu ma intereseaza sa fiu cel mai bogat om din cimitir. In schimb, pentru mine conteaza sa merg seara la culcare spunand ca azi am realizat ceva minunat.
 1. Nu poti sa-i intrebi pe clienti ce isi doresc si pe urma sa incerci sa le oferi lucrul respectiv. Pana cand vei reusi sa il construiesti, ei isi vor dori deja altceva.

 

 1. Modelul meu pentru afaceri sunt cei de la The Beatles. Erau patru barbati care si-au controlat unul altuia tendintele negative; s-au echilibrat reciproc. Si totalul era mai bun decat suma partilor.
 1. Atentia si simplitatea au reprezentat una dintre mantrele mele. Simplu poate fi uneori mai dificil decat ceva complicat: trebuie sa muncesti din greu pentru a-ti limpezi gandirea, pentru a transforma un lucru in ceva simplu. Dar merita toate eforturile pentru ca, odata ce ai reusit, poti muta muntii.
 1. Sunt convins ca aproximativ jumatate din ceea ce ii separa pe antreprenorii de succes de cei anonimi este pura perseverenta.
 1. Timpul tau e limitat, asa ca nu-l petrece traind viata altcuiva. Nu te lasa prins de dogma – care inseamna sa traiesti cu rezultatele gandirii altor oameni. Nu lasa zgomotul facut de opiniile celor din jur sa acopere sunetul vocii tale interioare. Si, cel mai important, fii curajos si urmeaza-ti inima si intuitia. Cumva, ele stiu deja ce iti doresti sa devii cu adevarat. Restul e pe locul al doilea.

Introdu Comentariu